Rust en ruimte op BS Lindekring

De opbrengsten van een nieuwe aanpak

Op basisschool Lindekring in Sint Agatha geen leerlingen die continu ‘aan’ staan, met nauwelijks tijd om te lunchen of even bij te komen. Wel aandacht voor meditatie, reflectie en beweging, dankzij een vernieuwde jenaplanvisie, met ‘vertragen’ als extra pijler. Het resultaat? Meer rust, voor leerlingen, medewerkers én ouders.

Leren volgens het bioritmemodel
Op maandag, dinsdag en donderdag zijn leerlingen tot 15.30 op school en op woensdag en vrijdag tot 12.00. Die tijden sluiten aan bij het bioritmemodel, waaruit blijkt dat kinderen tussen 10.00 en 12.00 en 14.00 en 16.00 het meest ontvankelijk zijn voor leren. Op de langere dagen duurt de middagpauze een uur, zodat kinderen rustig kunnen eten én minimaal een half uur buiten spelen. Directeur Danielle Andrien: “In onze digitale samenleving vinden wij het belangrijk om alternatieven te bieden voor een scherm. Na een uur middagpauze zijn kinderen én medewerkers weer fris en opgeladen.”

Afwisseling in activiteiten
In de dagindeling valt verder de afwisseling in leeractiviteiten op. Terwijl de wereld steeds sneller gaat, kiest Lindekring bewust voor vertraging en reflectie. Door een rustige dagopening, meditatiemomenten, werken in stilte of het bespreken van vragen als: ‘Wat voel je?’ en ‘Wat kun je doen om je beter te voelen?’ Op de lange dagen geven vakleerkrachten expressieve lessen als muziek, dans en drama. Danielle: “Zo krijgen de stamgroepleiders ruimte om buiten de klas te werken, en ontwikkelen leerlingen op een andere manier zelfkennis, zelfvertrouwen en veerkracht.”

Relaxte leerlingen
Leerlingen reageren positief op de nieuwe werkwijze op school. En ouders ook. Tijdens evaluaties geven zij terug dat de aangepaste schooltijden voor rust in het gezin zorgen en kinderen met meer energie thuiskomen. Dat het voelt alsof ze beter in balans zijn, en zichzelf sneller kunnen herpakken na een boze bui. Sommige kinderen vragen thuis uit zichzelf om meditatiemuziek. Voor zichzelf, of voor hun ouders: “Pap, het wordt tijd dat jij ook even naar een muziekje gaat luisteren, want je bent echt veel te druk!” Bewustwording geslaagd!

Meer weten over de visie van BS Lindekring? Of eens een kijkje nemen op school? Neem contact op met directeur Danielle Andrien, via d.andrien@optimusonderwijs.nl

Plaats een reactie