Open Monumentendag Klooster Sint Agatha, zondag 10 september

Rond het thema ‘Levend erfgoed’ van de Open Monumentendag – zondag 10 september – zijn er in Klooster Sint Agatha tussen 12.00 en 17.00 uur diverse activiteiten.
Broeder Edgard Claes geeft een toelichting bij zijn werk als internationaal vermaard kunstboekbinder. Voorbeelden van zijn bindwerk zijn te zien in de huidige tentoonstelling in het klooster: ‘Verborgen boekenpracht’. Klooster Sint Agatha bewaart de enige Nederlandse kloosterbibliotheek die sinds de middeleeuwen ter plekke bleef. Het bekendste boek is het handgeschreven Graduale van Johannes van Deventer. Het werd rond 1500 gemaakt, weegt maar liefst 22 kilo en bevat unieke miniaturen. De bibliotheek werd eeuwenlang vooral gebruikt door de Kruisheren, maar is nu in een expositie te bewonderen.
‘Levend erfgoed’ zijn ook de oude kloostermuren, die momenteel gerestaureerd worden. Dankzij een fondswervingsactie is in april het herstel van de muren gestart. Tijdens een rondleiding door de tuin wordt uitleg gegeven over de restauratie.
Verder is Liesbeth Smulders deze middag in haar iconenatelier aanwezig om een toelichting te geven bij het maken van iconen.

Het programma is als volgt

  • 12.00-17.00 uur: tentoonstelling en iconenatelier geopend.
  • 13.00 uur en 15.00 uur: lezing broeder Edgard Claes over zijn werk in het Erfgoedcentrum.
  • 14.00 uur: bezichtiging en uitleg restauratie van de kloostermuur en rondleiding tuin.-
  • 16.00 uur: toelichting in de kloosterkerk over het gebouw en de bijzondere ramen.

Opgave voor de rondleidingen/lezingen via info@kloostersintagatha.nl. Kijk voor verdere informatie en tijden op de agenda van www.kloostersintagatha.nl.

Klooster Sint Agatha
Kloosterlaan 24
5435 XD Sint Agatha
info@kloostersintagatha.nl
www.kloostersintagatha.nl

Broeder Edgard Claes in het atelier

Plaats een reactie