Een ochtend op BS Lindekring Nieuwe visie in de praktijk

Basisschool Lindekring in Sint Agatha vaart sinds dit schooljaar een nieuwe koers. Leerlingen krijgen les volgens het bioritmemodel, waarbij het leren afgestemd wordt op tijden waarop kinderen daarvoor het meest openstaan. Zo zijn er drie verlengde lesdagen tot 15.30 waardoor ruimte ontstaat voor een middagpauze van één uur. En is er dagelijks aandacht voor stilte, vertragen en bewustwording.

De nieuwe richting is meteen in de ochtend zichtbaar. Kinderen worden rond 8.15 op school ontvangen door de stamgroepleiders, met op de achtergrond een ontspannen muziekje. Waar ouders op andere scholen zoveel mogelijk buiten moeten blijven, zijn zij op de Lindekring ook binnen van harte welkom. Kinderen gaan op hun eigen tempo naar het lokaal om daar te spelen of te kletsen, en zo rustig te landen.

Om 8.30 start de groep in de kring met een moment mindfulness. Er is aandacht voor vragen als: hoe kwam je binnen? Hoe voel je je? Is er iets wat je wil delen? Vanuit het hier en nu maakt de stamgroepleider de overgang naar de lesplanning en spreekt de groep samen een positieve intentie uit. Een goed voornemen voor de dag, bijvoorbeeld om elkaar te helpen of netjes op te ruimen. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag.

Elke ochtend is er een organisch georganiseerde pauze. Iedere stamgroep gaat een kwartier naar buiten, wanneer die behoefte er is. De werksfeer bepaalt het moment: de ene keer is dat 9.15 en de andere dag misschien pas 10.30. Na een paar weken in het nieuwe schooljaar is het effect van de nieuwe ochtendinvulling al merkbaar. Er heerst een positieve sfeer in de groepen en rust in de school. Klaar om te leren! Op een manier die past bij het leven.

Meer weten over de visie van BS Lindekring? Of eens een kijkje nemen op school? Neem contact op met directeur Danielle Andrien, via d.andrien@optimusonderwijs.nl of bel: 0485 311 611

Plaats een reactie